Personální řízení ve vybraném podniku - Císařová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce je charakteristika a zhodnocení jednotlivých personálních činností vybraného podniku Česká pošta a navržení rámcových změn pro zefektivnění personálního řízení. Práce sestává z teoretické části podložené studiem odborné literatury a části praktické. V praktické části jsou charakterizovány personální činnosti podniku se zaměřením na oblast odměňování a hodnocení. Na základě dotazníkového šetření jsou pak navrženy rámcové změny, které by mohly přispět k lepšímu fungování podniku, a to především v oblasti komunikace a používání nehmotných stimulů či jiných způsobu odměňování.
Personnel management in a chosen company
Keywords: personální řízení; řízení lidských zdrojů; systém odměňování; hodnocení zaměstnanců; zaměstnanci; personnel management; human resource management; reward systém; employee evaluation proces; employee