Efektivnosti výrobních faktorů v podniku - Krátoška, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je klasifikace výrobních faktorů v podniku. Posoudit možnosti hodnocení efektivnosti výrobních faktorů. Analyzovat vliv efektivnosti výrobních faktorů na podnikovou výkonnost ve vybraném podnikatelském subjektu. Výpočty byly prováděny za roky 2010 2014. Studie je rozdělena na praktickou a teoretickou část. Teoretická část se zabývá výrobními faktory v podniku, způsoby měření efektivnosti výrobních faktorů a hodnocením efektivnosti využití výrobních faktorů. Dále se teoretická část práce zabývá vlivem efektivnosti výrobních faktorů na výkonnost podniku. Praktická část práce popisuje vývoj výrobních faktorů vybraného výrobního podniku. Jsou aplikovány metody hodnocení efektivnosti podnikohospodářských výrobních faktorů a dále je posuzován vliv využití výrobních faktorů na hospodářské výsledky podniku. Pro tyto účely jsou použity ukazatele efektivnosti podniku, produktivity a korelační analýza. Pomocí výpočtů byla zjištěna nenahraditelnost jednotlivých ukazatelů efektivnosti podniku. Byl prokázán růst odvětví a to, že se sledovaná společnosti dosahuje horších výsledků než odvětvový průměr. Dále byla zjištěna vysoká závislost výkonnosti sledovaného podniku na produktivitě. Ukazatel s největším vlivem na výkonnost podniku je podle korelační analýzy produktivita práce 3, který je podílem přidané hodnoty a mzdových nákladů. Tento ukazatel má z ukazatelů produktivity zkoumaných v této práci největší vliv na výkonnost i podle výpočtů vycházejících z hodnot odvětvového průměru.
Efficiency of production factors in the company
Keywords: Efektivnost; produktivita; výrobní faktory; efficiency; productivity; productionfactors