Vyhodnocení účinnosti mechanického a nitrifikačního biologického filtru při provozu recirkulačního systému s intenzivním chovem ryb - Olbert, Karel (Jihočeská univerzita, 2008)
Cíl mé práce je objasnit vliv intenzivního chovu okouna říčního na kvalitu vody a analyzovat činnost mechanického bubnového filtru a fluidních biofiltrů. Okoun říční chovaný v recirkulačním systému byl rozdělen na začátku pokusu do šesti skupin v závislosti na tělesné hmotnosti. Skupiny ryb s počáteční váhou (g) {±} SD a biomasou (kg) 232,9 {±} 10,0; 15,14 (I), 196,4 {±} 8,1; 15,32 (II), 139,8 {±} 6,1; 15,10 (III), 102,4 {±} 5,5; 15,06 (IV), 59,4 {±} 5,5; 15,04 (V), 37,7 {±} 7,5; 15,00 (VI) byly nasazeny do umělohmotných nádrží (600 l). Během pokusu proběhly tři měření s krmenými rybami a tři s rybami bez přísunu krmiva. Krmný den byl organizován jako dvanácti hodinová krmná perioda (světelná fáze) a dvanáct hodin bez krmení (temnostní fáze). První část mé práce pojednává o dopadu mechnické filtrace na odstranění pevných látek a zaznamenává změny pro průchodu vody mechanickým filtrem. Mechanický filtr dokázal po celou dobu pokusu držet jednotlivé parametry v optimálních hodnotách. Druhá část účinnosti biologické filtrace. I v této části se projevil výkon biologických filtrů jako dostatečný, protože svým výkonem udržel hladinu amoniaku, dusitanů a dusičnanů v optimu. Třetí část mé práce pojednává o spotřebě kyslíku a produkci amoniaku. U krmených ryb byli pozorovány významné změny spotřeby kyslíku a produkce amoniaku v průběhu dne. Pro nekrmené ryby byly pozorovány v průběhu dne podstatné změny pouze u spotřeby kyslíku. Změny ve vylučování amoniaku nebyly signifikantní.
Evaluation of Efect Mechanicle a Nitrifying Biological Filters in Recirculating Aquacultere Systeme with Intensive Fish Farming.
Keywords: : Recirkulační systém; okoun říční; vylučování amoniaku; spotřeba kyslíku; mechanický filtr; biologický filtr; Recirculating Aquaculture Systems; Euroasian perch; amonia excretion; oxygen consumption; mechanical filter; biological filter