Pěstování lnu setého (Linum usitatissimum L.) a jeho potravinářské a nepotravinářské využití - Jakšová, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
V historii lidstva je len veden jako jedna z nejstarších kulturních plodin. Jeho blahodárné účinky a široké spektrum využití znali již staří Egypťané. V roce 650 př. Kr. Hippokrates lněné semínko používá v léčbě. Lněné semínko je modře kvetoucí plodina a pěstuje se především v chladnějších oblastech světa. Využitelnost lnu spočívá především v produkci stonku a semene. Cílem mé bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši na technologii pěstování lnu a jeho potravinářské a nepotravinářské využití. Ve své bakalářské práci se věnuji historii lnu, botanické charakteristice a morfologii rostliny, nárokům na prostředí, odrůdám, hubení škůdců a plevelů, ochraně proti chorobám, agrotechnice a hnojení. Dále se zde věnuji způsobu sklizně a technice rosení, posklizňové úpravě, kvalitě produktu a také potravinářskému a nepotravinářskému využití.
The cultivation of flax (Linum usitatissimum L.) and its food and non-food use
Keywords: Len setý; agrotechnika; výživa a hnojení; sklizeň; flax; agrotechnics; nutrition and fertalizition; harvest