Komparace účetních postupů dlouhodobého majetku neziskového a podnikatelského subjektu - Doležalová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce poskytuje informace o postupech a způsobech účtování dlouhodobého majetku v neziskové organizaci a podnikatelském subjektu dle české účetní legislativy a právních předpisů. Hlavním cílem práce je komparace účetních postupů dlouhodobého majetku u vybrané neziskové organizace, konkrétně územně samosprávného celku a podnikatelského subjektu z teoretického a praktického hlediska. V praktické části se ověřuje, zdali obec Tučapy účtuje dlouhodobý majetek dle účetních předpisů uvedených v teoretické části, a to díky znázornění účetních postupů dlouhodobého majetku. Ověření slouží k posouzení odlišností v účtování dlouhodobého majetku mezi neziskovou organizací a podnikatelským subjektem. Po analýze účetních postupů dlouhodobého majetku v obci Tučapy jsou popisovány hlavní rozdíly v účtování dlouhodobého majetku mezi zkoumanými subjekty. V poslední části této práce je uvedena problematika účtování drobného dlouhodobého majetku v neziskové organizaci, protože v této oblasti dochází k nejvíce chybám a otázkám ohledně správného účtování dlouhodobého majetku dle právních předpisů.
Comparison of Accounting Procedures of Fixed Assets for a Non-profit Organization and a Profit Entity
Keywords: nezisková organizace; podnikatelský subjekt; účetní postupy; dlouhodobý majetek; Non-profit Organization; Entrepreneurial entity; Accounting Methods; Long-term Asset