Etický koncept v literárním světě Nicka Cavea - Edl, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je filosofickou reflexí etických aspektů literárního světa Nicka Cavea. Především na základě teologických předpokladů patrných ze skutečností v tomto literárním světě autor představuje jednotný etický koncept, který není rozporný s jednáním postav v momentech morálních rozhodnutí. Klíčovou tezí této práce je, že obtíže při formulaci takového etického konceptu vyplývají z Caveova upřednostnění etické roviny morality a z odmítnutí etické roviny mravnosti v představeném konceptu. Autor navrhuje založení etického konceptu v tomto světě na jednotné povaze svědomí Caveových postav.
Ethical concept in Nick Cave's literary world
Keywords: Nick Cave; umění; literatura; filosofie; teologie; člověk; jazyk; smrt; Bůh; Ježíš Kristus; tvůrčí imaginace; etika; moralita; mravnost; svědomí; Nick Cave; art; literature; philosophy; theology; human; language; death; God; Jesus Christ; creative imagination; ethics; morality; morals; conscience