Porovnání orebného a bezorebného zpracování půdy - Dolejší, Přemysl (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato závěrečná práce se zabývá porovnáním orebného a bezorebného zpracování půdy. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány vlastnosti půdy a význam jejího zpracování. Následuje představení a popisování vybraných technologií pro zpracování půdy. Praktická část prezentuje výsledky měření. Bylo zjišťováno, zda je finančně výhodnější orebná či bezorebná technologie a také jaký bude mít odlišné zpracování vliv na utužení půdy. Výsledky jsou z důvodu lepší přehlednosti prezentovány prostřednictvím tabulek a grafů.
Comparison of plowing and no-till tillage
Keywords: Zpracování půdy; půdní vlastnosti; orba; hloubkové kypření; pluh; kypřič; utužení půdy; Soil cultivation; soil properties; plowing; deep loosening; plow; cultivator; soil compaction