Vliv vysychání vody na vývoj pulců Rana temporaria. - Modrá, Denisa (Jihočeská univerzita, 2015)
Skokan hnědý (Rana temporaria, Anura: Ranidae) se rozmnožuje v různých sladkovodních habitatech, včetně rybníků s vysokou variabilitou výšky vodní hladiny a tedy vysokým rizikem mortality vlivem vysychání vody. Pomocí simulovaného vysychání vodního prostředí jsem provedla laboratorní pokus za účelem posouzení, zda vysychání vody podporuje fenotypovou plasticitu tohoto druhu. Prokázala jsem vliv snižování objemu na délku vývoje, velikost a hmotnost pulců během metamorfózy.
The impact of water dessication on the development of Rana temporaria tadpoles.
Keywords: pulci Rana temporaria; riziko vysychání vody; fenotypová plasticita; metamorfóza; Rana temporaria tadpoles; pond-drying risk; phenotypic plasticity; metamorphosis