Zásada veřejnosti v trestním řízení - Zajíčková, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Zásada veřejnosti zaručuje společnosti právo na spravedlivý proces. Je to ochrana před tajnou justicí, veřejnost může každé trestní řízení sledovat a kontrolovat. Vyloučení veřejnosti z trestního řízení může dojít jen za podmínek, které stanoví zákon. Zásada veřejnosti je v úzkém vztahu s médii, které informují veřejnost o kauzách, které jsou v řešení, nebo o kterých již padlo rozhodnutí soudu. V tomto případě se zde mísí právo na informace, které v tomto případě má veřejnost, a právo na svobodu projevu, které mají média. Média sdělují informace, ve veřejném zájmu, o trestním řízení, které se koná. Veřejnost i média mají kontrolní funkci, což znamená, že kontrolují rozhodování soudu, jeho nestrannost a nezávislost. Cílem práce je jednoduše a přehledně vysvětlit zásadu veřejnosti v trestním řízení a veškeré další okolnosti, které nás k ní dovedou, tzn. prameny trestního práva procesního, subjekty trestního řízení, stádia trestního řízení a základní zásady. Cíl je zaměřen na širokou veřejnost, která nemá v této problematice velký přehled.
Principle of Public in prosecution
Keywords: zásada veřejnosti v trestním řízení; veřejnost a média; trestní řízení; veřejnost; principle of public in prosecution; public and media; prosecution; public