Filozofie užití techniky ve voze zdravotnické záchranné služby - Goldman, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Abstrakt Filozofie užití techniky ve voze zdravotnické záchranné služby Bakalářská práce se zabývá filozofií zdravotní péče v historickém pohledu na vývoj zdravotnické techniky užívané dnešními záchrannými sbory pro oživení zdánlivě zemřelých osob. V posledních 50-ti letech došlo k výrazným změnám ve filozofickém pojetí záchrany života nejen ve zmíněné přednemocniční neodkladné péči, ale i u emergentních lůžek, sloužících ke stabilizaci základních životních funkcí. Jde o odkaz amerického lékaře s českými kořeny Petera Safara, MD. Z jeho filozofie vycházejí hlavní prameny dnešního fungování záchranné služby nejen na americkém kontinentu, kde tuto metodiku zavedl, ale také v poměrech našich, evropských. Medicínský a technický výzkum jdou dopředu bok po boku společně. Cílem bakalářské práce bylo definovat možnosti užívané techniky v přednemocniční neodkladné péči v rámci stabilizace základních životních funkcí a dále zjistit nové možnosti technického vybavení vozů zdravotnické záchranné služby ve zkoumaném regionu Jihočeského kraje. Výzkumná část je vypracována jako pojednání s pracovníky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje na všech úrovních o filozofii užívání techniky dnešními posádkami záchranné služby během každodenních výjezdů. Pro výzkum byla vybrána metoda polostrukturovaného rozhovoru, při kterém respondenti odpovídali na 11 otázek. Celý rozhovor byl zaznamenán na nahrávací zařízení. Před zahájením výzkumu byly definovány tři výzkumné otázky. Ty se týkaly využitelnosti techniky, její dostupnosti a splnění legislativních předpokladů pro danou činnost. Osloveno bylo 7 respondentů ze všech úrovní výjezdové skupiny záchranné služby s různou délkou praxe a stupněm vzdělání. Cíle práce byly splněny. Výsledky interpretované v bakalářské práci jsou následující. S technickým vybavením jsou členové výjezdových posádek spokojeni. Užívaná technika je dle oslovených na vysokém standardu, stejně jako v dalších vyspělých zemích evropského charakteru. Jejich práci jim ulehčuje a v přednemocniční neodkladné péči z pozice výkonu povolání napomáhá ke stanovení pracovní diagnózy. Od dotázaných vyplynula potřeba dovybavit vozy o transportní pomůcku, tzv. schodolez. Tuto pomůcku mají k dispozici jen na některých oblastních střediscích. Do všech posádek zdravotnické záchranné služby dodána nebyla, nebo užívají jinou, méně komfortnější pro jejich práci. Rozdílnost vybavení vozů je tolerována podkladem daným dle platné legislativy České republiky. Zpracované téma je prvotvorbou na tuto problematiku. Zdroje uvedené v bakalářské práci ani z poloviny netvoří monografie. Autor musel při zpracování vycházet z přednášek lékařů a jiných zdravotnických pracovníků. Výsledky kvalitativního výzkumu by mohly napomoci vedení Zdravotnické záchranné služby ke zlepšení pracovního prostředí zaměstnanců převážně ve smyslu fyzické náročnosti. Případně zkušebně zařadit přenosný sonograf do vybavení lékařských posádek výjezdové skupiny. Tato myšlenka, která vyplynula z výzkumu bakalářské práce, by mohla napomoci k zavedení nové technologie do standardního vybavení vozů zdravotnické záchranné služby nejen v Jihočeském kraji, ale v celé České republice.
The Philosophy of Using Technology in Your Car Emergency Medical Services
Keywords: technika v PNP; filozofie; zdravotnická záchranná služba; Safar; ALS; BLS; autoresuscitační pomůcky; LIFEPAK; Technology in Emergency Medical Service; Philosophy; Emergency Medical Service; Safar; ALS; BLS; Autoresuscitation Devices; LIFEPAK