Možnosti různých forem spolupráce společností při exportu do zahraničí - Nosková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce byla zpracována na téma Možnosti různých forem spolupráce společností při exportu do zahraničí. Cílem bylo zhodnotit spolupráci firem Centropen, a. s. Dačice a Binney and Smith (evropská s. r. o.) Dílčím cílem bylo analyzovat jednotlivé firmy. Posuzovalo se vnější a vnitřní prostředí firem a hodnotili se jejich silné stránky, slabé stránky, příležitosti a ohrožení. Na základě výsledků této analýzy byly stanoveny strategie vstupu na trh pro jednotlivé podniky. Pro Centropen z výsledků vycházela strategie diferenciace, což znamená inovovat a rozšiřovat výrobky a pronikat s nimi na nové zahraniční trh. Pro Binney and Smith vycházela strategie rozvoje trhu, což znamená nalezení nového nebo i více nových trhů se stávajícími výrobky. Dále byly sledovány trhy USA, Kanady a Čínské lidové republiky a vytvořen Porterův model pěti sil pro prozkoumání potenciálních a současných konkurentů, vyjednávací síly dodavatelů a odběratelů a případné substituty. Sledovány byly sociálně - kulturní faktory, technologické, ekonomické a policko-právní. Následně byl navržen nejméně rizikový trh pro export firem. Tímto trhem by byl trh USA. Byla sledována forma vstupu na zahraniční trh. Navržena byla nepřímá forma vstupu na zahraniční trh prostřednictvím piggybackingu. To by přineslo oběma firmám určité výhody. Centropen by mohl využít dobré jméno a velikost Binney and Smith, také by mohl využívat jejich distribuční a jiné služby a za to by získával možnost nabízet zákazníkům různé výrobky a inkasovat úplatu od svých obchodních partnerů.
Different Possibility Co-operation of Firms by Export Abroad
Keywords: zahraniční obchod; formy vstupu na mezinárodní trhy; STEP analýza; SWOT analýza; Porterův model pěti sil; foreign trade; forms of entering to foreign trades; STEP analysis; SWOT analysis; five force model of Porter