Židovské obyvatelstvo soudního okresu Sedlec a jeho sociální postavení do roku 1945 (se zvláštním zřetelem k roku 1940) - Kruchňová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem předkládané bakalářské práce bylo zpracovat soupis židovského obyvatelstva v soudním okrese Sedlec a pokusit se vytvořit obraz jeho majetnosti. Výchozím pramenem byly evidenční karty z kartotéky židů, které doplnily policejní přihlášky a sčítání lidu z roku 1930. Práce je zasazena do období Protektorátu Čechy a Morava, proto jsem tomuto období věnovala kapitolu, kde mimo jiné vysvětluji pojem "žid" podle Norimberských zákonů. V práci je uveden přehled nařízení, která omezovala svobodu židů, ze kterého vychází pohled na nacistické oklešťování nenáviděné menšiny. Důležitou částí práce je popis fungování Židovské náboženské obce, který dává nahlédnout do organizace života této komunity. Pozornost byla věnována také sociální struktuře včetně dalších faktorů, které ji ovlivňují, proto práce obsahuje kapitolu, která poskytuje pohled na bádání v tomto směru. Součástí je soupis devadesáti čtyř osob židovského vyznání či původu sestavený podle obcí a v nich žijících rodin. Je doplněn textovou částí, ze které vyplývá hmotné a finanční zajištění jednotlivých rodin. Práce je doplněna přílohami: tabulkami a grafy, mapami a v neposlední řadě fotografiemi některých nacisty umučených židů figurujících v sestaveném seznamu.
The Jewish population of the judicial district Sedlec, and their social status until the year 1945 (with a specific heed to the year 1940)
Keywords: Protektorát Čechy a Morava; žid; sociální vrstvy; Židovská náboženská obec; stanovy; konference ve Wannsee; židovská nařízení; finanční majetek; hmotný majetek; genealogie; Sedlec-Prčice; Protectorate of Bohemia and Moravia; Jew; social strata; Jewish religious community; regulations; The Wannsee Conference; The Statutes on Jews; Financial Asset; Fixed Asset; Genealogy; Sedlec-Prčice