Aspekty blahořečení císaře Karla Habsburského - Devetterová, Marta (Jihočeská univerzita, 2007)
Karel Habsburský byl poslední císař a král habsburské monarchie. V průběhu své vlády se snažil plnit zodpovědně vladařské povinnosti, uskutečňovat zásady své víry a respektovat politickou realitu. Dosáhl úspěchů v sociální politice, kde uskutečňoval zásady katolické sociální nauky. Během krátké vlády usiloval o mír a ukončení první světové války. Měl pevný charakter v tom, jak trval na svých zásadních principech. Zemřel mladý, ve vyhnanství, přesto jeho život byl úspěšný. Dne 3.října 2004 byl císař Karel Habsburský prohlášen papežem Janem Pavlem II. za blahoslaveného.
Aspects of Beatification of Last Emperor Carl I.
Keywords: císař Karel I.; první světová válka; mírová iniciativa; sociální politika; blahořečení; emperor Carl I.; First World War; iniciative for peace; social politics; beatification