Mentorství v porodní asistenci - Mugrauerová, Edita (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá mentorstvím v porodní asistenci. Práce je rozdělena na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána historie a vývoj vzdělávání porodních asistentek až po současnou formu vzdělávání. Také je zde vysvětleno, co všechno zahrnuje odborná praxe studentek porodní asistence. Teoretická část se dále detailněji zaměřuje na mentoring odborné praxe. Kapitola mentoring je rozdělena na podkapitoly, které se věnují mentorskému kurzu, činnostem a kompetencím mentora na odborné praxi. V neposlední řadě práce zmiňuje supervizi, která je nedílnou součástí mentoringu. Pro praktickou část byl zvolen jeden hlavní cíl. Cílem práce bylo zjistit zkušenosti porodních asistentek a studentek porodní asistence s mentorstvím a jeho využíváním v odborné praxi a dále zmapovat názor studentek a porodních asistentek na využívání mentorství při odborné praxi. Bakalářská práce měla stanovené dva výzkumné soubory. Pro každý soubor byla zvolena jedna výzkumná otázka. První výzkumná otázka uvádí, jak vnímají studentky porodní asistence mentoring při odborné praxi. Druhá výzkumná otázka zjišťuje postoj porodních asistentek k mentoringu při odborné praxi. Zmíněného cíle bylo dosaženo pomocí kvalitativního sběru dat formou individuálních polostrukturovaných rozhovorů. Sběr dat pro výzkumné šetření probíhal od května do června roku 2023. Rozhovory s informantkami probíhaly s jejich vysloveným souhlasem. Pořízené audiozáznamy byly přepsány a následně analyzovány pomocí barvení textu. Pro vyhodnocení dat byly stanovené hlavní kategorie a podkategorie. Z výpovědí informantek prvního souboru byly vytvořeny dvě hlavní kategorie a obě se dále členily na dvě podkategorie. Ve druhém výzkumném souboru jsme získaly dvě kategorie a pět podkategorií. Dle výsledků výzkumného šíření je zřejmé, že studentky porodní asistence i porodní asistentky mají pozitivní názor. Studentky vnímají své mentorky jako někoho, kdo jim chce předat své zkušenosti a pomoci jim se lépe zorientovat v práci porodní asistentky. Pro porodní asistentky jsou studentky budoucími kolegyněmi, proto se snaží udělat vše pro to, aby byly na své budoucí povolání co nejlépe připravené.
Mentoring in midwifery
Keywords: Mentoring; mentorka; porodní asistence; vzdělávání porodních asistentek; odborná praxe; Mentoring; mentor; midwifery; midwifery education; professional practice