Řešení protierozní ochrany na modelovém povodí Jenín. - Urbanová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce je posouzení a vyhodnocení účinků vodní eroze na zemědělsky využívaných pozemcích v povodí Jenínského potoku. V případě zvýšeného erozního nebezpečí má za úkol navrhnout protierozní opatření. V praktické části je uveden výpočet erozních smyvů pomocí Wischmeier-Smithovy rovnice. Tento výpočet prokázal nadlimitní erozní smyv přibližně na 60 % území. Z tohoto důvodu byly navrženy následující varianty protierozních opatření: varianta č. 1 - osevní postup s jednou meziplodinou, varianta č. 2 - osevní postup se dvěma meziplodinami a varianta č. 3 - delimitace kultur - převedení orné půdy na trvalý travní porost. Pro tato opatření byl vypočítán erozní smyv. Ve výsledcích jsou uvedeny výpočty a zhodnocení jednotlivých variant protierozních opatření. Závěrem je konečné zhodnocení všech výsledků ve vztahu k současnému zemědělskému využití území.
The solution of anti-erosive protection for the model catchment area Jenín
Keywords: eroze; meziplodiny; protierozní opatření; trvalý travní porost; vodní eroze; erosion; intercrops; anti-erosive measures; grassland; water erosion