Euglenophyta České republiky se zřetelem na oblast jižních Čech a Šumavy - Juráň, Josef (Jihočeská univerzita, 2010)
Podle prací věnujících se řasové flóře České republiky byl sestaven seznam krásnooček České republiky a tento seznam byl srovnán s pracemi ze Slovenské republiky, Polska, Rumunska, Slovinska a Ukrajiny. Podle literatury o řasové flóře z oblasti jižních Čech a Šumavy byl sestaven seznam krásnooček z této oblasti. Data z tohoto seznamu byla doplněna o vlastní nálezy. Byly nalezeny 2 taxony nové pro Českou republiku a 3 druhy nové pro oblast jižních Čech a Šumavy.
Euglenophytes of the Czech Republic in view of South Bohemia and the Bohemian Forest
Keywords: algologie; bičíkovci (botanika); řasy; krásnoočka; jižní Čechy; Šumava; algology; Euglenozoa; Algae; euglenoids; South Bohemian Region; the Bohemian Forest