Dvouleté dítě v mateřské škole - pohled rodičů a učitelek mateřských škol - Šimsová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem bakalářské práce je dvouleté dítě v mateřské škole - pohled rodičů a učitelek mateřských škol. Bakalářská práce je rozčleněna na dvě základní části, teoretickou a praktickou. Teoretická část seznamuje s charakteristikou vývojové etapy, do které dvouleté děti spadají. Dále obsahuje jednotlivé vývojové oblasti s důrazem na teorii vazby, teorii separace a individuace, období vzdoru a sebepojetí. Praktická část obsahuje a seznamuje s výsledky výzkumné sondy hloubkových rozhovorů vedených s učitelkami mateřských škol a rodiči dvouletých dětí. Cílem práce je zjištění důvodů vedoucí rodiče k umístění dvouletého dítěte do mateřské školy. Odkrýt problematiku adaptace a přiblížit specifika práce s dvouletými dětmi.
2 years old child - view of parents and nursery teachers
Keywords: dvouleté děti; potřeby dítěte raného věku; teorie separace- individuace; vzdělávání dětí do tří let; mateřská škola; a two-year-old child; the needs of young children; the individualization - separation theory; education of young children up to 3 years of age; a kindergarten