Lidé s tělesným postižením na vozíku a jejich pohled na fyzické a psychické bariéry - Hantová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se věnuje lidem s tělesným postižením upoutaným na vozík. Zaměřuje se především na bariéry, se kterými se tito lidé potýkají, a které jsou z jejich pohledu nejvíce problémové. Teoretická část se věnuje dvěma oblastem bariér, jsou to bariéry fyzické a psychické. Praktická část následně zhodnocuje provedený výzkum, ve kterém byli osloveni návštěvníci 1. Centra zdravotně postižených jižních Čech v Českých Budějovicích, ale i jiné osoby pohybující se na vozíku dostupné v okolí. Centrum poskytuje svým klientům možnost cvičení a zdokonalení fyzické kondice, jelikož funguje jako fitness centrum a je speciálně přizpůsobeno zdravotně postiženým osobám.
Physically Handicapped People in Wheelchairs and Their View of Physical and Psychological Barriers
Keywords: tělesné postižení; bariéra; fyzické bariéry; psychické bariéry; osoby pohybující se na vozíku; physical handicap; barrier; physical barriers; psychological barriers; people moving in a wheelchair