Význam predispozičních genetických faktorů pro diagnostiku potravinových intolerancí. - Švecová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit jednotlivé genotypy dvou polymorfismů C/T-13910 a G/A-22018 v genu MCM6 související s laktózovou intolerancí, pěti polymorfismů v genu AOC1 asociovaných s histaminovou intolerancí, dvou polymorfismů v genu HNMT, polymorfismu rs4263839 v genu TNF SF15 související s IBS a určení HLA-DQ haplotypů související s predispozicí k celiakii. Dalším cílem bylo zaměřit se na možné asociace mezi těmito poruchami.
The importance of predisposing genetic factors for the diagnostic of food intolerances.
Keywords: Laktózová intolerance; histaminová intolerance; histamin; laktóza; IBS; syndrom dráždivého tračníku; jednonukleotidový polymorfismus; SNP; DAO; diaminooxidáza; HNMT; celiakie; HLA-DQ; PCR; real-time PCR; Lactose intolerance; histamine intolerance; diamine oxidase; DAO; HNMT; histamine; IBS; irritable bowel syndrome; SNP; single nucleotide polymorphism; celiac disease; HLA-DQ; PCR; real-time PCR