Vyhodnocení reprodukce u populace masného plemene Aberdeen Angus - Jungwirth, Václav (Jihočeská univerzita, 2016)
Aberdeen Angus je nejrozšířenější masné plemeno na světě a druhé nejrošířenější v České republice. Předností tohoto plemene je rannost, výborné mateřské vlastnosti, odolnost a přizpůsobivost. Cílem této bakalářské práce bylo porovnání reprodukčních ukazatelů a růstových schopností telat v závislosti na věku jalovic při 1. otelení. Nejvíce jalovic za období 2003-2015 bylo oteleno ve věku do 28 měsíců, celkem 53 % (3 375 ks). Následovala skupina nad 36 měsíců, kde bylo oteleno 24 % jalovic (1 542 ks). Nejméně zastoupenou skupinou byly plemenice poprvé otelené ve věku 28 - 36 měsíců, celkem 23 % (1 450 ks). Nejkratší dlouhověkost 6,2 roku byla zaznamenána u skupiny do 28 měsíců. Nejdelší dlouhověkosti se dožívaly plemenice poprvé otelené ve věku 36 měsíců a to 7,7 roku. V mezidobí dosahovaly nejlepších výsledků plemenice poprvé otelené do 28 měsíců. Rozdíl skupin v živé hmotnosti a výšce v kříži byl prokázán jako statisticky vysoce významný (p < 0,001). Průměrný počet telat byl nejvyšší u skupiny plemenic otelených do 28 měsíců, a to 3,92 ks. Nejnižší počet 3,39 telat byl zaznamenán u skupiny nad 36 měsíců. Průměrný podíl všech mrtvě narozených telat byl 4,59 %, u prvotelek byl podíl 7,28 %. Nejvíce mrtvě narozených telat bylo ve skupině do 28 měsíců, kde byl podíl 5,10 %, u prvotelek 8,29 %. Statisticky vysoce významný rozdíl byl zaznamenán u hmotnosti telat při narození. U hmotnosti telat ve 365 dnech věku byl největší rozdíl 42,1 kg zaznamenán mezi skupinami do 28 měsíců a nad 36 měsíců ve prospěch skupiny do 28 měsíců.
Evaluation reproduction of population Aberdeen Angus cattle
Keywords: Aberdeen Angus; reprodukce; věk při 1. otelení; Aberdeen Angus; reproduction; first calving age