Ecclesia domestica - Kulhavý, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce pojednává o teologickém konceptu domácí církve, jenž je latinsky označován jako ecclesia domestica. Práce vychází z přístupu J. C. Atkinsona, který představil hlavní problémy konceptu ecclesia domestica. Text je rozdělen do čtyř hlavních kapitol. První pojednává o pojetí daného termínu ve Starém a Novém zákoně. V textu práce je následně přiblížen pohled na domácí církev optikou svatého Augustina, svatého Jana Chrysostoma, Klementa Alexandrijského nebo svatého Jeronýma. Analyzovány jsou i moderní dějiny tohoto pojmu. Poslední část práce se zabývá pokusem reflexe získaných poznatků a možnost jejich využití.
Ecclesia domestica
Keywords: atkinson; církev; ecclesia domestica; oikeiosis; rodina; atkinson; ecclesia domestica; family; church; oikeiosis