Vyhodnocení srážkových úhrnů ovlivňujících erozní splachy v lokalitě Jenín. - Hoskovcová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Ztráta půdy vodní erozí začíná být jedním z největších problémů na území České republiky. Přívalové srážky jsou nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím výskyt a intenzitu vodní eroze. Faktor erozní účnnosti přívalových dešťů R se po dosazení do univerzální rovnice používá pro výpočet půdního smyvu. Faktor R přívalových dešťů vyjadřuje vliv celkové kinetické energie deště E a jeho největší 30-ti minutové intenzity I30. Průměrná roční hodnota faktoru R musí být počítána pro konkrétní klimatické podmínky. V podmínkách České republiky se erozně nebezpečné deště vyskytují v době od konce dubna do počátku října.
Evaluation of rainfall totals influencing erosive wash in the locality Jenín.
Keywords: vodní eroze; přívalové srážky; faktor erozní účinnosti deště R; kinetická energie deště E; 30-ti minutová intenzita deště I30; klimatické podmínky.; water erosion; torrential rains; factor of storm rain R; total kinetic energy of rain E; thirty-minute intensity I30; climatic conditions.