Posouzení užitkovostia plodnosti u stád českého strakatého skotu chovaných v podhorských a horských oblastech. - Budinová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2008)
Chov skotu v podhorských a horských oblastech se podílí na udržování vzhledu krajiny a v jejím udržování. Nejčastěji chovaným plemen v podhorských a horských oblastech je český strakatý skot. Český strakatý skot vykazuje v těchto oblastech velmi dobrou pastevní schopnost. V práci byla posuzována vhodnost chovu českého straktého skotu při maximálním využití objemných krmiv na trvalých travních porostech v oblasti Šumavy. Byla hodnocena mléčná užitkovost a plodnost ve vztahu k pořadí laktace, měsíci otelení, roku otelení a genotypu.
The assessment the performance and fertility of Czech Spotted cattle herds bred in submountain and mountain regions.
Keywords: skot; horská oblast; mléčná užitkovost; pastva; cattle; mountain region; milk performance; cattle-range