Využití supervize v zařízeních poskytujících sociální služby. - Štočková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se ve své teoretické části snažila popsat co nejkomplexněji oblast, která se týká supervize, zejména supervize v sociálních službách. Vysvětlila základní pojmy, které se k tomu to tématu vztahují, což jsou supervize a sociální služby. V její praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu, který byl proveden prostřednictvím dotazníkového šetření. Dotazníky byly rozeslány do všech zařízení v kraji Vysočina, které jsou poskytovateli sociálních služeb. Cílem výzkumu bylo zjistit počet zařízení poskytujících sociální služby, jež využívá supervizi. Dále jaký druh a typ supervize se využívá nejčastěji a v neposlední řadě i to, jaký účel má supervize podle zaměstnanců pracujících v zařízeních poskytujících sociální služby. Práce měla stanoveny tři pracovní hypotézy. Dvě hypotézy se potvrdily. A to hypotéza č. 1 - ?nejčastěji se využívá skupinová, případová supervize? a č. 2 - ?v zařízeních poskytujících sociální služby je supervize využívána?. Podle dat, která byla získána výzkumem, byla vyvrácena hypotéza č. 3 - ?pracovníci v zařízeních poskytujících sociální služby se domnívají, že supervize je pouze nový druh kontroly?. Tato práce by mohla posloužit jako základ k tomu, aby se supervize dostala i do zařízení, kde není plně využita či absentuje úplně. A to nejen v rámci kraje Vysočina. Dále může sloužit v zařízeních poskytujících sociální služby jako podnět ke změně či obměně již poskytované supervize. Také by mohla posloužit jako první krok k dalšímu provedení takového výzkumu v jiném kraji a poté k případnému srovnání a zjištění, jak je supervize rozšířena v různých krajích České republiky. A v neposlední řadě také jako studijní materiál pro studenty oborů, které se zabývají sociální prací.
Utilization of supervision in facilities providing social services.
Keywords: supervize; sociální služba; supervizní proces; sociální práce; supervision; social services; supervision contract; social work