Obchod se třetími zeměmi v rámci Společné obchodní politiky Evropské unie - Froňková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato práce osvětluje nejzákladnější principy obchodu se třetími zeměmi, tzn. zvláště jeho právní rámec pokrývající obranu proti překážkám obchodu, nejdůležitější dohody uzavřené s partnery třetích zemí a základní právo Společenství utvářející Společnou obchodní politiku. Dokument pojednává ale i o sociopolitických vztazích mezi jednotlivými partnery všeobecně, přičemž je zdůrazněna pozice České republiky v EU, resp. ES, a vztah Evropských společenství s jejich obchodními partnery. Je poukázáno na to, jak vzájemné mezinárodní interakce na úrovni hospodářské spolupráce ovlivňují celkový geopolitický vývoj a jak jsou tyto dva aspekty vzájemně úzce provázány, stejně tak jako na to, kde můžeme hledat slabiny celého systému, a to i výhledově do budoucna. Praktická část je zaměřena na Českou republiku a na důsledky jejího zapojení do SOP.
Trade with Third Countries within the Framework of the Common Trade Policy of the European Union
Keywords: sociopolitické vztahy mezi jednotlivými partnery všeobecně; the socio-political relations among the individual partners in general