Kvalitativní výzkum vlivu předsudků, stereotypů na sociální začlenění dětí předškolního věku - Pekárová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této práce je zjistit, jaký vliv mají předsudky a stereotypy na socializaci dětí předškolního věku, zejména na jejich začlenění do skupiny vrstevníků v mateřské škole. V teoretické části je popsána problematika předsudků a stereotypů ve společnosti, jejich vliv a přenos na děti předškolního věku. Dále se věnuje adaptaci dítěte, socializaci, a komunikaci dětí předškolního věku, jejich kognitivnímu, emočnímu a sociálnímu vývoji. Výzkum v praktické části je zpracován v osmi kazuistikách dětí z minoritních komunit, a dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Závěr práce shrnuje výsledky výzkumu, objasňuje různé příčiny a důsledky vzniku a vlivu předsudků, stereotypů na socializaci a integraci dětí, i na jejich psychický a sociální vývoj.
Qualitative research of the influence of prejudices and stereotypes on the social integration of children of pre-school age.
Keywords: předsudky; stereotypy; socializace; interkulturní psychologie; interkulturní komunikace; adaptace; integrace; prejudice; stereotypes; socialization; cross-cultural psychology; intercultural communication; adaptation; integration