Barva v kontextu arteterapie - Vojtěchová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá působením barev na člověka. Je rozdělena do části teoretické a části praktické. V teoretické části je popsán vývoj nauky o barvách a teorie barev s přihlédnutím k fyzikálnímu, fyziologickému a zejména psychologickému působení barev na člověka. V dalších kapitolách se práce přesouvá na pole symboliky barev a jejich terapeutického potenciálu. Zabývá se harmonií barev, barevnými kontrasty a využitím barev v arteterapii. Praktická část bakalářské práce se zaměřuje na využití barev v tvorbě a životě deseti respondentek. Autorka se zde pokouší hledat paralelu mezi preferovanými barvami a afekty členek výzkumné skupiny.
Color in the context of Art therapy
Keywords: teorie barev; arteterapie; působení barev; terapie barvou; color theory; art therapy; effect of colors; color therapy