Testování žákovských znalostí fotosyntézy vodních rostlin - Mouchová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá testováním žákovských znalostí fotosyntézy vodních rostlin. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je věnována rozdílům mezi fotosyntézou suchozemských rostlin a fotosyntézou vodních rostlin. V literární části je uveden i přehled vybraných učebnic přírodopisu a chemie vzhledem k obsahu tématu fotosyntézy. Literární přehled se na závěr zabývá i kritickými tématy ve výuce přírodopisu, mezi něž právě fotosyntéza patří. Praktická část práce zahrnuje dotazníkového šetření u 157 žáků 8. a 9. tříd vybraných ZŠ. Dotazník vyplňovali i učitelé přírodopisu a chemie základních škol. Z výsledků tohoto výzkumu vyplývá, že žáci mají mylné představy o fotosyntéze vodních rostlin a v některých ohledech nejsou schopni na otázky z dotazníků vůbec odpovědět.
Testing students' knowledge of photosynthesis of aquatic plants
Keywords: fotosyntéza; fotosyntéza vodních rostlin; dotazníkové šetření; photosynthesis; photosynthesis of aquatic plants; questionnaire survey