Hodnocení investičního projektu - Benešová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit efektivnost investičního projektu, zdroj jeho financování a dopad do finanční situace vybraného podniku. Při hodnocení investice je nutné stanovit kapitálový výdaj a příjem z ní plynoucí, s nimiž souvisí i pojmy časové hodnoty peněz a rizika, poté již lze projekt posoudit pomocí základních metod hodnocení efektivnosti investic, jako je čistá současná hodnota nebo vnitřní výnosové procento. Zkoumanou investicí bylo pořízení dlouhodobého majetku potřebného k novému způsobu odchytu drůbeže, tzv. PEER Systém. Na základě metod hodnocení efektivnosti investic byl tento investiční projekt posouzen při různých formách financování, jejichž samotné zhodnocení proběhlo pomocí metody diskontovaných výdajů, z nichž vyšla nejlépe forma financování úvěrem a dotací. Dopad projektu do finanční situace podniku byl zjištěn na základě vybraných ukazatelů finanční analýzy, jako rentabilita vlastního kapitálu a tržeb, celková zadluženost, běžná likvidita aj, s tím, že realizace projektu neovlivnila zásadně situaci společnosti, která je finančně stabilní.
Evaluation of the investment project
Keywords: Investice; Peněžní toky; Efektivnost; Zdroje financování; Dopad do společnosti; Investment; Cash flows; Effectiveness; Sources of financing; Impact on company