Česká republika a problematika uprchlictví vzhledem k ostatním typům imigrace po vstupu země do Evropské unie. - Pohlová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Předmětem diplomové práce je popis azylové politiky České republiky (ČR) po roce 1989 a dále také fakt, jaký vliv měl vstup ČR do Evropské unie (EU) na azylovou politiku země a počty imigrantů. V práci je provedena deskripce imigrace v polistopadových souvislostech, které měly značný vliv na situaci v zemi. Jsou zde popsány počty a typy přistěhovalců a je vytvořen celkový náhled na danou problematiku. Je proveden popis problematiky uprchlictví k ostatním typům imigrace. V práci je také shrnuta společná azylová a migrační politika EU. Imigrace do České republiky je porovnávána se situací v podobně lidnaté Belgii. Co se týče přílivu přistěhovalců do Belgie, tento jev se zde objevil mnohem dříve a to se podepisuje i na její aktuální situaci. Cílem práce je tedy provést deskripci v oblasti přistěhovalectví v obou zemích a následnou komparaci v oblasti azylové politiky, počtu imigrantů a jejich národnostního původu. Vzhledem k tomu, že do Belgie začalo přistěhovalectví mnohem dříve a že se Belgii říká "země azylu", tato země je a vždycky byla pro cizince poutavou destinací, nabízející nové příležitosti a lepší životní podmínky. Přistěhovalci měli také významný vliv na belgickou kulturu. V tom je značný rozdíl mezi Belgií a Českou republikou, protože Česká republika neměla a stále ještě nemá příliš otevřený postoj k cizím národnostem ve své zemi. Imigrace do země začala mnohem později než v Belgii, takže nedošlo ani k výrazným vlivům přistěhovalců na českou kulturu. Rozdílné jsou také národnosti cizinců v obou zemích přicházející do Belgie či České republiky.
The Czech Republic and the Issue of Refugeeism Compared with Other Types of Immigration After Accession to the European Union
Keywords: imigrace; azyl; azylová politika; přistěhovalectví; uprchlictví; imigrant; uprchlík; Belgie; Česká republika; rok 1989; Evropská unie; Schengen; Dublinská úmluva; Amsterodamská smlouva; Maastrichtská smlouva; Londýnské rezoluce; UNHCR; Fedasil...; immigration; asylum; asylum policy; refugeeism; immigrant; refugee; Belgium; Czech Republic; year 1989; European Union; Schengen; Dublin Convention; Amsterdam Treaty; Maastricht Convention; London Resolution; UNHCR; Fedasil...