Homosexualita z pohledu římskokatolické církve a organizací v České republice, které se hlásí za práva gay a lesbických osob - Moravcová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá fenoménem homosexuality z pohledu římskokatolické církve a organizací v České republice, reprezentovanými SOHO/Gay Iniciativou a Jihočeskou Lambdou, které se hlásí za práva gay a lesbických osob. První část popisuje základní pojmy, které definují homosexualitu. Věnuje se dějinné linii vnímání homosexuality v historickém období lidstva, až po současné souhrnné empirické poznatky. Druhá část vystihuje ideová východiska a praktické přístupy římskokatolické církve. Zabývá se interpretací textů z Písma svatého a poznatky z dokumentů učitelského úřadu církve ve vztahu k homosexualitě. Tématem třetí části je zachycení vzniku organizací v České republice SOHO/Gay Iniciativy a Jihočeské Lambdy. Popsání ideových východisek a praktických přístupů ke gay a lesbickým jedincům v české společnosti. Poslední kapitola porovnává, na základě současných empirických poznatků, homosexuální orientaci člověka a ideová východiska zvolených organizací, dále reflektuje napětí ve způsobu prožívání gay a lesbického jedince v české společnosti.
Homosexuality in terms of Roman Catholic churches and organizations in the Czech Republic, which is reported for the rights of gay and lesbian people
Keywords: homosexualita; gay; sexuální orientace; gay historie; vznik homosexuality; Coming out; Římskokatolická církev; SOHO/Gay Iniciativa; Jihočeská Lambda; gay a lesbické hnutí; homosexuality; gay; sexual orientation; gay history; the emergence of homosexuality; coming out; the Roman Catholic Church; the SOHO / Gay Initiative; South Bohemian Lambda; gay and lesbian dissent