Právní, sociální a kriminogenní aspekty drogové kriminality - Tušerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce měla za cíl zjistit, jaké jsou právní, sociální a kriminogenní aspekty drogové kriminality. Teoretická část vymezuje základní pojmy, jako jsou drogy, závislost, druhy drog a jejich charakteristika, drogová kriminalita a legislativa. Zároveň se zabývá zvlášť právními, sociálními a kriminogenními aspekty drogové kriminality, kde se můžeme dočíst, jaké aspekty mohou ovlivňovat drogovou kriminalitu. V bakalářské práci se také můžeme dočíst o prevenci a jejím rozdělení. Hlavním cílem praktické části bylo analyzovat pomocí polostrukturovaných rozhovorů, s kterými sociálními aspekty se potýkají drogově závislí a s kterými kriminálními činy drogově závislých se Policie ČR setkává nejčastěji. Pro získání informací byla použita metoda rozhovoru s drogově závislými a s pracovníky Policie ČR.
Legal, Social and Criminogenic Aspects of Drug Crime
Keywords: Klíčová slova: drogy; závislost; drogová kriminalita; prevence; Key words: drugs; addiction; drug crime; prevention