Pracovní smlouva - Ottenschlägerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo přiblížení základních pojmů pracovního práva, charakteristika pracovního poměru a problematika pracovní smlouvy. Nejčastější způsob, kterým se zakládá pracovní poměr, je pracovní smlouva. Můžeme ji definovat jako dvoustranný právní úkon, jehož základem je souhlasný dobrovolný projev vůle zaměstnance a zaměstnavatele založit pracovní poměr. Pracovní právo hraje důležitou roli v našem životě. Každý z nás půjde jednou do zaměstnání a bude uzavírat se zaměstnavatelem pracovní smlouvu, které by měl rozumět. Problematika celého procesu sjednávání nebo odstoupení od pracovní smlouvy je velice složitá. Nikdo by jí neměl podceňovat. Pracovní smlouva by měla být dohodou obou stran a měla by obsahovat jen ty ujednání, které subjektům pracovního poměru vyhovují.
employment contract
Keywords: pracovní právo; pracovní poměr; pracovní smlouva; zákoník práce; zaměstnanec; zaměstnavatel; occupational law; employment; labour contract; Labour code; employee; employer