Aktivizační činnosti v Domově pro seniory ve Strakonicích - Valešová, Olga (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zaměřuje na aktivizační činnosti probíhající v Domově pro seniory Rybniční ve Strakonicích. Přínos a význam těchto činností pro seniory v rezidenční péči je zjišťován z pohledu seniorů, kteří se jich zúčastňují. Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části je poukázáno na stáří, změny a potřeby s ním spojené a motivaci k činnostem ve stáří. Podrobněji jsou rozebrány jednotlivé druhy aktivizačních činností určených pro seniory umístěných v rezidenční péči. Teoretická část seznamuje čtenáře také s Domovem pro seniory Rybniční ve Strakonicích. V praktické části byl použit kvalitativní výzkum, technika polořízeného rozhovoru se seniory, kteří se pravidelně zúčastní aktivizačních činností v Domově pro seniory Rybniční ve Strakonicích. Ve výzkumné části jsem využila rovněž ankety pro seniory, kteří se nepravidelně účastní aktivizačních činností v Domově pro seniory Rybniční ve Strakonicích. Anketa je zaměřena na spokojenost a zhodnocení těchto činností. Tato bakalářská práce čerpá informace ze subjektivního hodnocení seniorů. Výsledky bakalářské práce budou využity jako zpětná vazba pro dané zařízení, kde byl výzkum realizován.
Stimulating activities in The Retirement Home in Strakonice.
Keywords: domov pro seniory; senioři; aktivizační činnosti; spokojenost; motivace; retirement home; senior citizens; stimulating activities; contentment; motivation