Porovnání hodnot krevních obrazů u zvířat - pes, kočka - Majorová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Krevní obraz je jedním z nejdůležitějších a nejčastějších hematologických vyšetření. Je důležitý pro správné určení diagnózy a kontrolu účinnosti léčby. K vyšetření krevního obrazu je využívána nesrážlivá krev s antikoagulantem K3EDTA nebo K2EDTA (draselná sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové). Důležité je také dodržení správného poměru antikoagulantu a odebrané krve. Vyšetření krevního obrazu se netýká jen pacientů z řad lidí, ale i mnoha druhů zvířat, nejčastěji psů a koček. Ke správnému zhodnocení získaných výsledků je nutné znát referenční meze příslušného druhu, případně rozdělené dle pohlaví, věku či rasy. Cílem této práce je zhodnocení rozdílnosti v základních hodnotách krevního obrazu (množství erytrocytů, množství hemoglobinu, hodnoty hematokritu, množství leukocytů, množství trombocytů) mezi vzorky získanými od psů a vzorky získanými od koček. Celkem 500 vzorků (250 psích, 250 kočičích) bylo změřeno na analyzátoru Sysmex XN 1000 v laboratoři synlab czech,s.r.o., České Budějovice dle postupů správné laboratorní praxe. Zvířecí pacienti jsou vybírání bez ohledu na diagnózu, rasu, pohlaví. Naměřené výsledky jsou zhodnoceny statistickou metodou chí kvadrát a je zjištěn průměr stanovených parametrů. Ve všech pěti případech chí kvadrát prokázal výrazné rozdíly porovnávaných skupin závislé na věkových kategoriích. Výsledky psů i koček se v častých případech vymykají hodnotám referenčních mezí daným konkrétnímu druhu zvířete. Lze předpokládat, že důvodem velkého počtu hodnot mimo hranice referenčních intervalů, je skutečnost, že byly použity převážně vzorky nemocných zvířat.
Comparison of values of blood images of animals-dog, cat
Keywords: krevní obraz; pes; kočka; Sysmex XN 1000; referenční meze; blood count; dog; cat; Sysmex XN 1000; reference limits