Mezilidské vztahy v domově pro seniory - Zachová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá interpersonálními vztahy v rezidenčním zařízení- domově pro seniory v Českých Budějovicích. I vzhledem k nárůstu počtu seniorů v populaci nabývá toto téma stále větší důležitosti, přesto mu není věnováno tolik pozornosti. Cílem práce je osvětlit život a především oblast mezilidských vztahů seniorů v rezidenčním zařízení. V teoretické části jsou popsány hlavní změny spojené se stárnutím, pohledy na stáří, aktivní stárnutí a životní styl seniorů. Praktická část obsahuje rozhovory s konkrétními obyvateli domova pro seniory. Pro sběr dat byla použita forma polostrukturovaného rozhovoru. Šetření zjišťuje, jak senioři v konkrétním rezidenčním zařízení vnímají mezilidské vztahy mezi uživateli i mezi uživateli a personálem, zaměřuje se také na vztahy klientů se svými rodinami a přáteli.
Interpersonal relationships in the old people home
Keywords: mezilidské vztahy; stárnutí; stáří; volnočasové aktivity; interpersonal relationships; grow old; old age; leisure time activities