Individualizovaná vývojová péče o novorozence narozené před 32. gestačním týdnem z ošetřovatelského pohledu - Troupová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
V současnosti je v popředí zájmu v péči o nedonošené novorozence a jejich rodiče tzv. individualizovaná vývojová péče-NIDCAP, jejíž cílem je ochránit vyvíjející se centrální nervový systém předčasně narozeného dítěte. Cílem ošetřovatelské péče je pomoci nedonošenému dítěti vyrovnat se s předčasným narozením. Upravit prostředí a způsob péče tak, aby vyhovoval individuálním potřebám každého dítěte. Důraz je kladen na podporu rodičovské role a co nejčasnější zapojení rodičů do péče o novorozence. V diplomové práci byly stanoveny tyto cíle. Zpracovat z ošetřovatelského hlediska zkušenosti se zaváděním nových forem vývojové péče o těžce a extrémně nedonošené novorozence. Charakterizovat současné zajištění individualizované vývojové péče o novorozence narozené před 32.gestačním týdnem. Zmapovat úlohu sestry v poskytování individualizované vývojové péče a zjistit jak je vývojová péče vnímána rodiči těžce a extrémně nedonošených novorozenců. Na podkladě cílů práce byly položeny 4 výzkumné otázky. Jaké formy individualizované vývojové péče jsou nejčastěji využívány v ošetřovatelské péči o novorozence narozené před 32.gestačním týdnem? S jakými problémy se sestry setkávají při začlenění individualizované vývojové péče do každodenní ošetřovatelské péče o novorozence narozené před 32. gestačním týdnem a které z rolí sestry se nejvíce uplatňují při poskytování této péče? Jak vnímají rodiče novorozenců narozených před 32. gestačním týdnem zařazení individualizované vývojové péče do ošetřování jejich dítěte? Teoretická část práce se věnuje problematice velmi a extrémně nedonošených novorozenců, charakteristice individualizované vývojové péče a jejím ošetřovatelským strategiím, roli sestry a roli rodičů. V praktické části je zpracován kvalitativní výzkum. Výsledky výzkumu přinesly zjištění, že do ošetřování nedonošených novorozenců na neonatologickém oddělení Nemocnice České Budějovice je sestrami začleněna individualizovaná vývojová péče,i když ne v celé své šíři.Rodiče vnímají začleněné aspekty této péče pozitivně,zde zastává důležitou roli ošetřovatelský personál.Výzkumem bylo zjištěno s jakými problémy se sestry setkávají ve své praxi při začlenění této péče a jaké jsou rezervy v její realizaci. Výsledkem výzkumu je mapa individualizované vývojové péče pro praktické využití sestrami.
Newborn individualized developmental care of the babies born before week 32 their gestation age from the view of the nursing staff
Keywords: ošetřovatelská péče; nedonošený novorozenec; vývojová péče; individualizovaná péče; rodiče; nursing; premature newborn infant; developmental care; individualized care; parents