Antiutopické romány v anglické literatuře 20. stoleti - Váňová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce by měla nejprve definovat pojmy utopie, antiutopie a distopie ve smyslu literárního žánru. Poté by se měla zaměřit na tři hlavní díla z oblasti literární antiutopie: román George Orwella 1984, Pána much Williama Goldinga a Konec civilizace Aldouse Huxleyho. Práce by se měla zabývat historickými kořeny žánru utopie (Thomas More, Utopia) a prostřednictvím literární analýzy zmíněných románů navázat na moderní a postmoderní pojetí utopie a antiutopie.
Antiutopian Novels in 20th Century English Literature
Keywords: utopie; antiutopie; distopie; utopia; antiutopia; dystopia