Měření vertikálního zatížení pod jednotlivými nápravami traktorů - Mrazík, Václav (Jihočeská univerzita, 2019)
V této bakalářské práci bylo cílem vytvořit databázi parametrů k počítačové modelaci pro simulaci utužení půdy. Traktory byly vybrané v místě bydliště a jeho okolí. V teoretické části je podrobné rozdělení traktorů podle druhu, podvozku, rámu, paliva a převodovek. Dále jsou zde zahrnuty pneumatiky, které mají vliv na rozložení hmotnosti na podložku a váhy traktoru. V praktické části bylo naměřeno od vybraných výrobců Massey Ferguson, Steyr, John Deere, Zetor a New Holland celkem 20 traktorů, u kterých jsou získány důležité parametry pro vytvoření databáze. Byla naměřena hmotnost vertikálního zatížení pod jednotlivými nápravami traktoru, která je přepočtena na procentuální podíl celkové hmotnosti traktoru a získaných dalších parametrů traktorů důležité do databáze, jako jsou celkové rozměry traktoru, rozměry a výrobce pneumatik, výkon, objem nádrže a rok výroby.
Measurement of vertical loads under individual tractor axles
Keywords: traktor; databáze; zatížení; hmotnost; parametry; tractor: database; load; weight; parameters