Analýza reprodukčních ukazatelů v chovu dojnic - Kocour, Daniel (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit trendy ve vývoji reprodukčních ukazatelů v konkrétním chovu dojnic a definovat možné příčiny zjištěných problémů a navrhnout opatření k jejich odstranění nebo řešení. Literární přehled se zabývá fyziologií plodnosti krav, synchronizace říje, hormonální či nervové řízení pohlavního cyklu, působení vnitřních a vnějších vlivů na reprodukci dojnic, vliv reprodukce na mléčnou užitkovost a ekonomické souvislosti spojené s reprodukcí dojnic. Analýza reprodukce dojnic probíhala ve stádě krav českého strakatého skotu ZD Lukavec v okrese Pelhřimov. Celkem bylo do sledování zahrnuto 120 dojnic, které ukončily laktaci v období od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2022. V rámci souboru bylo 40 dojnic na 1. laktaci, 40 dojnic na 2. laktace a 40 dojnic na 3. a vyšší laktaci. Za účelem vyhodnocení vlivů působících na reprodukční ukazatele (interval, inseminační index, délka servis periody a mezidobí) byl soubor dat tříděn podle věku při 1. otelení, pořadí laktace, období otelení, ročního období při 1. inseminaci, denního nádoje při vrcholu laktace, délky předchozího mezidobí, RPH otců pro plodnost dcer, RPH pro plodnost inseminovaného býka, výskytu mastitid a jiných onemocnění. Z výsledků vyplývá, že nejlepší reprodukční výsledky byly zjištěny u dojnic, které se poprvé otelily mezi 715. až 790. dnem, jalovice zapouštěné v pozdějším věku měly největší počet inseminací potřebných pro zabřeznutí v hodnoceném mezidobí (insem. index 3,6). Délka servis periody byla nejkratší u prvotelek. Pořadí laktace ale nemělo průkazný vliv na inseminační index. Krávy otelené v letních měsících (21.06.2021 až 23.9.2021) měly průkazně nejhorší ukazatele reprodukce. Roční období, kdy byla provedena 1. inseminace, ale reprodukční ukazatele významně neovlivnilo. Délka předchozího mezidobí významně ovlivnila jen délku inseminačního intervalu. Krávy s nejnižším denním nádojem na vrcholu laktace měly nejkratší servis periodu i mezidobí. Měly ale také nejnižší průměrné pořadí laktace. Vliv RPH otce pro plodnost dcer byl průkazný pouze u délky předchozího mezidobí, kdy dcery býků s nejvyšší RPH (?106) měly nejkratší mezidobí (386 dnů). Reprodukční ukazatele ale významně ovlivnila RPH inseminovaného býka pro vlastní plodnost.
Analysis of reproductive indicators in dairy cow breeding
Keywords: dojnice; plodnost; vlivy; řízení reprodukce; dairy cows; fertility; effects; reproduction management