Naturalismus v povídkách Karla Šlejhara, Josefa Merhauta a Zikmunda Wintera. - Vikturnová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se v první části zabývá realismem a naturalismem v Evropě i v českém prostředí. Druhá část je tvořena analýzou děl Černá pole, Kuře melancholik a Peklo. Teoretická část práce pojednává o proměnách podoby světa, vývoji kultury a literatury v devatenáctém století. Zaměřuje se především na vývoj realismu a naturalismu v českém prostředí i v Evropě. Zvláštní pozornost věnuje práce v podkapitole o evropském naturalismu Émilu Zolovi, jeho životu a dílu. Zástupci české naturalistické orientace, jimž je věnována hlavní pozornost, jsou Josef Merhaut, Josef Karel Šlejhar a Zikmund Winter. Analytickou část diplomové práce tvoří naratologické analýzy děl Černá pole, Kuře melancholik a Peklo, v nichž je věnována primární pozornost naturalistickým motivům.
The Naturalism in the Short Stories of Karel Šlejhar, Josef Merhaut and Zikmund Winter
Keywords: realismus; naturalismus; román realistický; naturalistický román; naturalistické motivy; naratologická analýza; realism; naturalism; novel realistic; a naturalistic novel; naturalistic motives; naratological analysis