Stav a úroveň zabezpečení požární ochrany v zemědělských objektech - Poisl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
ABSTRAKT Bakalářská práce ‚q Stav a úroveň zabezpečení požární ochrany v zemědělských objektech'' se zabývá vyhodnocením statistiky požárů a přímé škody v oblasti zemědělství od roku 1997 do roku 2008, prováděnými kontrolami ze strany Hasičského záchranného sboru ČR a nově se vyskytnutou i nemocí ptačí chřipky, která byla potvrzena v Pardubickém kraji. Zde byly potvrzeny čtyři ohniska ptačí chřipky, které musely být zlikvidovány. Je zde uvedeno i speciální zařízení ANPL 100, které bylo vyvinuto za účelem hašení senážních věží v Českém Krumlově. Toto zařízení je v republice ojedinělé, proto se v této práci o něm zmiňujeme, ale nerozebíráme, neboť toto zařízení je řešeno v jiných pracích. V bakalářské práci jsou stanoveny závěry, kterých bylo zjištěno touto prací a praktickými zkušenostmi. Mezi nejdůležitější závěry patří: 1: Pravidelně provádět kontroly ze strany hasičského záchranného sboru na celém území ČR. 2: Stanovit jednotný postup (program) k provádění těchto kontrol. 3: Provedení aktualizace Havarijních plánů jednotlivých krajů a další dokumentace, která stanoví postupy a úkoly pro provádění likvidace nakažených ohnisek 4: V rámci pravidelné odborné přípravy seznámit příslušníky s problematikou hašení požárů v objektech zemědělství a postupů při likvidaci nakažených ohnisek zvířat (ptačí chřipka).
The level of fire prevention in agriculturral sector
Keywords: Zemědělství; Požáry; Ptačí chřipka; Zabezpečení; Budovy; Hasiči; Dekontaminace; Ochrana; Agriculture; Fire; Chicks influenza; Safeguard; Building; Firebrigade; Decontemination; Guardianship