Rozvod manželství a jeho dopad na výchovu nezletilých dětí - Vithová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Rozvodovost v České republice dosahuje vysoké úrovně. V roce 2013 byl zaznamenán nárůst rozvodovosti oproti předchozímu roku 2012, neboť bylo rozvedeno celkem 27 900 manželství. Ve většině případů se jedná o rozvedení manželství s nezletilými dětmi. Rozvod manželství je jednou z nejvíce stresujících událostí v životě člověka a je důsledkem dlouhodobé krize v manželství. Častou příčinou krize v manželství je rozdílnost povah, názorů a zájmů, nevěra, alkoholismus, nezájem o rodinu. Rozvod je náročným obdobím pro rodiče a jejich nezletilé děti, jeho důsledky se projevují na změnách každodenního fungování rodiny. Tato práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy, jakými jsou: rozvod manželství, právní úprava rozvodu manželství, právní úprava poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu manželství jako je výhradní péče matky/otce, společná nebo střídavá péče obou rodičů. Dále se práce zabývá komunikací dětí s druhým rodičem a komunikací dětí se spolužáky a kamarády, školními výsledky dětí a změnou chování a poruch chování dětí po rozvodu manželství. Praktická část práce zahrnuje stanovení hlavního a dílčího cíle práce, popis zvoleného postupu výzkumu, metody a techniky výzkumu, zkrácenou formu zprávy o výsledcích a závěr práce s doporučením pro využití v praxi. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak rodiče vnímají důsledky rozvodu manželství na výchovu svých nezletilých dětí. Dílčím cílem práce pak bylo zjistit, jakých oblastí výchovy se rozvod manželství nejvíce dotýká. Práce byla zpracována postupem kvalitativního výzkumu a byla použita metoda dotazování - technika polo strukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl vytvořen z pětice rozvedených manželství s nezletilými dětmi, které si prošly rozvodovým řízením, a od jejichž rozvodu uplynul nejméně 1 rok. V rámci výzkumného šetření bylo zjištěno, že rodiče vnímají důsledky rozvodu manželství na výchovu svých nezletilých dětí a snaží se tyto důsledky zmírnit. Dále bylo zjištěno, jakých oblastí výchovy se rozvod manželství nejvíce dotýká. Tímto došlo k naplnění hlavního a dílčího cíle. Bakalářská práce může posloužit jako námět pro zpracování tohoto tématu formou kvantitativního výzkumu. Výsledky práce by pak bylo možné převést do obecné roviny.
Divorce of marriage and its impact on the education of dependent children
Keywords: Manželství; rozvod manželství; rodičovská odpovědnost; nezletilé dítě; výchova; Marriage; divorce of marriage; parental responsibility; minor child; upbringing