Monumentální sochařský tvorba Jarmily Malátové na jihu Čech - Ženíšková, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá zmapováním a rozborem sochařské tvorby pražské autorky Jarmily Malátové na jihu Čech, v návaznosti na přilehlou architekturu a problematiku veřejné socialistické plastiky druhé poloviny dvacátého století. V procesu bádání je zahrnuta také osobnost Jarmily Malátové spolu se zasazením jejího díla do kontextu dobové umělecké produkce. Na teoretické pozadí dané bakalářské práce je nahlíženo především z kritického hlediska politických konceptů v sochařství a architektuře 70. a 80. let dvacátého století.
Monumental sculptural work of Jarmila Malátová in South Bohemia
Keywords: Sochařská tvorba 2. poloviny dvacátého století; socialistický realismus; Jarmila Malátová; monumentální veřejná plastika; jižní Čechy; sculptural works from second half of the twentieth century; Socialist realism; Jarmila Malátová; South Bohemia