Panteon heraldických figur jako cesta k logotypu - Macoun, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2013)
Anotace Ve své práci se věnuji heraldice jako vědě dvou světů. V první části je představena ve své historizující funkci. Je zde stručně vymezen její původ, vývoj a význam pro současnou společnost spolu s hlavními pravidly pro tvorbu znaků jakožto heraldických artefaktů. V další části je popis heraldiky jakožto specifického druhu výtvarného umění s jasně stanoveným řádem. Součástí práce je také konvolut deseti kresebných prací s tématem heraldických figur, které vycházejí z heraldické tradice, ale svým zpracováním se blíží své modernější podobě ve formě logotypů. Jejich popis a postup práce je obsažen v praktické části spolu s návrhem využití heraldiky jako inspiračního zdroje pro výuku výtvarné výchovy na druhém stupni základních škol.
Panteon heraldických figur jako cesta k logotypu
Keywords: heraldika; erby; štíty; heraldické figury; kresba; počítačová grafika; základní škola; heraldry; crests; shields; heraldic figures; drawing; computer graphics; elementary school