Fyzioterapeutické postupy za využití SM systému u házenkářů s vertebrogenními potížemi - Pýchová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vertebrogenní potíže u aktivních házenkářů a na možnosti jejich ovlivnění za využití SM systému (Spirální stabilizace páteře). Vertebrogenní potíže u házenkářů vznikají především v důsledku přetěžování určitých svalových skupin. Další příčinou bolestí zad u házenkářů může být kolísavá intenzita zatížení, úraz či chybná koordinace pohybu. V první kapitole teoretické části bakalářské práce je vymezena problematika vertebrogenních potíží. Další kapitola popisuje základní pravidla házené, s důrazem na velký vliv psychiky na výkon jednotlivých hráčů házené. Následující kapitola se věnuje principům cvičení SM systému a jeho metodice, jehož zakladatelem je MUDr. Richard Smíšek. Hlavním cílem této práce bylo zmapovat možnosti SM systému ve fyzioterapii u házenkářů a následně popsat efekt fyzioterapie za použití SM systému u konkrétních aktivních házenkářů s vertebrogenními obtížemi. Práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Sběr dat proběhl formou rozhovoru s odebráním anamnézy od tří probandek, které se aktivně věnují házené. Následně byl proveden komplexní vstupní a výstupní kineziologický rozbor a pozorování. V praxi se dále věnuji aplikaci konkrétních fyzioterapeutických metodik s následným pozorováním jejich účinnosti. Probandky byly také požádány o vyplnění informovaného souhlasu. Práci lze využít jako zdroj informací pro laickou i odbornou veřejnost. Stejně tak pro současné i budoucí fyzioterapeuty, které tento problém zajímá. Dále tato práce může sloužit jako podklad pro další a podrobnější zpracování tohoto tématu.
Physiotherapy procedures using SMsystem for handball players with low back pain
Keywords: vertebrogenní potíže; házená; SM systém; low back pain; handball; SM system