Úroveň dentální hygieny vrcholových sportovců se specializací ve sportovních hrách - Jáša, Mikuláš (Jihočeská univerzita, 2021)
Obor dentální hygiena je v dnešní době aktuální téma a je mu přikládána stále větší důležitost, a to u všech věkových kategorií. Zejména pak u sportovců, kteří se o chrup starají i z důvodu prevence zranění. Na základě těchto nových poznatků mapuje tato bakalářská práce úroveň znalostí o dentální hygieně a dodržování zásad prevence onemocnění dutiny ústní u profesionálních sportovců tří populárních sportů. Jsou to fotbal, hokej a volejbal. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na dotazníkové šetření z oblasti dentální hygieny mezi zmiňovanými profesionálními sportovci a zahrnuje obě pohlaví. Výchozí předpoklad je, že vrcholoví sportovci se dentální hygieně věnují minimálně stejně jako ostatní populace, ale zuby se jim více kazí vinou konzumace sladkých nápojů a energetických tyčinek a gelů. Cílem práce je zmapovat vzorek sportovců, kteří odpovídali na otázky v dotazníku. Vyhodnocené odpovědi jsou v práci zpracovány do grafů a tabulek spolu se slovním komentářem, který vypovídá o povědomí týkajícím se dentální hygieny u vzorku sportovců. V závěru bakalářské práce je shrnutí výsledků, a také doporučení pro vrcholové sportovce, jak mají pečovat o své zuby.
The level of dental hygiene of top athletes specializing in sports games
Keywords: dentální hygiena; chrup; vrcholoví sportovci; dutina ústní; zuby; dental hygiene; set of teeth; top athletes; oral cavity; teeth