Rizikový životní styl jako zdravotně sociální problém - Chytilová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Každý člověk si své zdraví ovlivňuje vlastním životním stylem. Životní styl celkově určuje naše zdraví z 80%. Pouze zbývajících 20% je dáno všemi ostatními vlivy, zejména dědičností a zdravotnickou péčí. Tato diplomová práce analyzuje životní styl studentů Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty a Ekonomické fakulty se zaměřením na negativní faktory, jako je užívání drog, konzumace alkoholu, kouření, obezita a stres. Zahrnuje vysvětlení základních pojmů, které dávají základ této práci. První část je věnována definicím jako jsou zdraví a nemoc, životní styl, prevence, podpora zdraví, psychologie zdraví a determinanty zdraví, které významně ovlivňují zdraví člověka. Velká část je zaměřena na rizikové faktory jako je například konzumace alkoholu, obezita, stres a další faktory, které z velké části můžeme sami pozitivně ovlivnit. Záleží však na jedinci a na jeho vůli. Cílem této práce je zmapování životního stylu studentů Zdravotně sociální fakulty a Ekonomické fakulty a následné porovnání výsledků. Výzkumná část práce, realizovaná formou dotazníku, se věnuje stravě, pohybu, kouření, drogám a alkoholu. První hypotéza- Studenti zdravotně sociální fakulty jsou informovanější o rizikovém životním stylu, než studenti ekonomické fakulty- byla potvrzena. Druhá hypotéza- Studenti Zdravotně sociální fakulty a studenti Ekonomické fakulty znají zásady zdravého životního stylu. Třetí hypotéza- Mezi studenty Zdravotně sociální fakulty a studenty Ekonomické fakulty nejsou rozdíly v životním stylu- byla potvrzena.
Risky livestyle behaviours as a health social problem
Keywords: zdravý životní styl; kouření; drogy; alkohol; obezita; stres; healthy lifestyle; smoking; drugs; alcohol; obesity; stress