Okáč horský ( Erebia epiphron ) v Krkonoších - biotopové preference - Baďurová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2010)
Okáč horský (Erebia epiphron) byl v Krkonoších vysazen německým přírodovědcem Josephem Soffnerem v letech 1932 a 1933. Do té doby u nás žil pouze na území Hrubého Jeseníku. Tento pokus byl úspěšný a dnes na východním hřebeni Krkonoš žije stejně velká populace jako je ta původní, v Jeseníkách. Mým cílem práce bylo zjistit nejčastější biotop, kde se okáč horský vyskytuje a porovnat stav jeho rozšíření v roce 2008 s předešlými výzkumy. Z mého průzkumu jsem zjistila, že nejčastějším biotopem, na kterém se okáč horský vyskytuje, jsou hřebenové horské hole nad hranicí lesa (ca od 1300 m.n.m.), tvořené nekosenými loukami, díky migračním koridorům může však sestupovat níže. V hojném počtu jsem objevila okáče na místech, kde byl kdysi uměle vysazen. Z výsledků vyplynulo, že populace okáče horského je početná a stabilní.
Erebia epiphron in Krkonoše mountains - biotope preference
Keywords: Erebia epiphron; okáč horský; biotop; management; Erebia epiphron; biotope; management