Otázka vstupu Turecka do Evropské unie - Tomášková, Jana (Jihočeská univerzita, 2006)
Cílem této práce je zpracovat historii vstupního procesu Turecka do Evropské Unie, což se samozřejmě neobejde bez stručného historického exkurzu zaměřeného zejména na politický vývoj země ve 20. století. V další části práce pojednáme o zásadních otázkách, které by se mohly jevit jako bariéry případného vstupu. Jedná se zejména o jeho rozlohu, ekonomickou vyspělost, respektive nevyrovnanost jednotlivých regionů Turecka, dále bude diskutována otázka islámského charakteru země, problematika dodržování lidských práv spojená především s kurdskou menšinou a historií arménské "genocidy", v neposlední řadě se budeme zabývat diplomatickými vztahy Turecka s Kyprem. Naší snahou je prozkoumat tyto otázky jak zorným úhlem členských zemí EU, tak z pohledu Turecka samotného. V úvahu vezmeme i názory severoatlantického partnera a zastánce Turecka - USA.
The Ouestion of Accession of Trukey to the EU
Keywords: EU; historie; politický vývoj; ekonomika; EU; history; political development; economy